تهران ، خیابان پاسداران ، بوستان دهم ، پلاک 121 ، واحد 8 ، طبقه سوم

Search
Close this search box.
مصرف-شیرینی-و-چاقی-

آیا مصرف شیرینی زیاد باعث چاقی می شود؟

قند می‌تواند تأثیر زیادی در افزایش وزن و چاقی داشته باشد. مصرف بیش از حد قند موجب افزایش سطح قند خون شده و در نتیجه باعث افزایش انسولین (هورمون که مسئول برداشتن قند از خون است) و انباشتن قند در سلول‌های چربی می‌شود. این افزایش انسولین و انباشتن قند در سلول‌های چربی باعث افزایش تولید چربی و افزایش وزن می‌شود. علاوه بر این، مصرف بیش از حد قند باعث افزایش ترشح هورمون‌هایی مانند هورمون رشد می‌شود که می‌تواند به افزایش رشد سلول‌های چربی و چاقی منجر شود. بنابراین، کنترل مصرف قند و تغذیه مناسب می‌تواند به کاهش خطر چاقی کمک کند.

چگونه قند به چاقی کمک می کند؟

وقتی قند مصرف می‌شود، سطح قند خون افزایش پیدا می‌کند و بدن برای برداشتن این قند از خون، انسولین را ترشح می‌کند. این انسولین باعث ورود قند به سلول‌ها می‌شود، اما اگر به اندازه کافی انسولین تولید نشود یا اگر سلول‌ها به اندازه کافی حساس به انسولین نباشند، قند در خون باقی می‌ماند و به سلول‌های چربی انباشته شده تبدیل می‌شود. این فرآیند باعث افزایش وزن و چاقی خواهد شد. بنابراین، کنترل مصرف قند و پایبندی به یک رژیم متوازن می‌تواند به کاهش خطر چاقی کمک کند.

بیشتر بخوانید: بهترین رژیم افزایش وزن و چاقی

قند چقدر برای کاهش وزن مضر است؟

مصرف بیش از حد قند می‌تواند باعث افزایش اشتها و مصرف کالری بیشتر شود که در نهایت، موجب افزایش وزن خواهد شد. از این رو، مصرف قند بیش از حد می‌تواند مانع از کاهش وزن موثر شده و  منجر به چاقی شود.

آیا قند در بدن به چربی تبدیل می‌شود؟

زمانی که هورمون انسولین در بدن افزایش پیدا می‌کند (به عنوان پاسخ به مصرف قند)، مواد مغذی را از خون به داخل سلول‌ها منتقل می‌کند. اگر مقداری از مواد مغذی نیاز اصلی سلول‌ها برای انرژی باشند،  مقدار قند اضافی‌ به چربی تبدیل می‌شود و در سلول‌های چربی ذخیره می‌شود. این فرآیند به نام “لیپوژنز” شناخته می‌شود. از این رو، مصرف بیش از حد قند می‌تواند منجر به افزایش سطح چربی در بدن شود.

بیشتر بخوانید: چاقی مفرط چیست و چگونه درمان می شود؟



مقدار مجاز مصرف قند و شکر در طول روز چقدر است؟

این میزان باید بسیار کمتر از آنچه در حال حاضر مصرف می کنید، باشد. در جدول زیر میزان مجاز مصرف قند را مشاهده می کنید:

میزان مجاز مصرف قند به صورت روزانه

  گروه سنی  مصرف قند (قاشق چای خوری)  مصرف قند (کالری)  
کودکان نوپا (سنین 1 تا 3)  3-4 قاشق چای خوری  48-64 کالری  
کودکان (4 تا 8 سال)  5-8 قاشق چایخوری  128-80 کالری  
دختران و زنان (سن 9 سال به بالا)  6 قاشق چای خوری  96 کالری  
مردان و پسران (9 سال و بیشتر)  9 قاشق چایخوری  144 کالری  

قند پس از ورود به بدن چه واکنشی نشان می دهد؟

شکر اعتیاد آور است به همین دلیل است که بسیاری از تولید کنندگان مواد غذایی آن را به محصولات خود اضافه می کنند. بنابراین این کار شما را به سمت خرید بیشتر غذاهایی که هوس می کنید سوق می دهد.

شکر پس از ورود به بدن، هضم می شود و توسط روده کوچک به گلوکز تجزیه می شود. سپس گلوکز در جریان خون آزاد می شود و به تمام بدن منتقل می شود، جایی که عضلات ، اندام ها و سایر بافت ها آن را به انرژی تبدیل می کنند یا ذخیره می کنند. لوزالمعده سطح گلوکز خون را کنترل کرده و انسولین تولید می کند تا به کنترل آن کمک کند. زمانی که سطح قند خون بالا باشد و میزان گلوکز بیشتری در بدن وجود داشته باشد سلول های بدن به انسولین مقاوم می شوند و قند خون به سطح خطرناکی می رسد که اثرات جدی بر سلامتی دارند.

بیشتر بخوانید: رابطه بین چاقی و افسردگی در بارداری چیست؟

قند چقدر سریع به چربی تبدیل می‌شود؟

سرعتی که قند به چربی تبدیل می‌شود، بستگی به نوع قند و شرایط بدنی فرد دارد. قندهای ساده مانند گلوکز و لاکتوز به نسبت قندهای پیچیده‌تر مانند فیبر و نشاسته با سرعت بیشتری به چربی تبدیل می‌شوند. همچنین، عواملی مانند مقدار قند مصرفی، میزان فعالیت بدنی، سلامت سیستم متابولیک و میزان انسولین ترشح شده تأثیرگذارند. به طور کلی، قندهای ساده به سرعت بیشتری به چربی تبدیل می‌شوند و می‌توانند افزایش وزن را تسریع کنند. اما مصرف قندهای پیچیده‌تر و همراه با فیبر می‌تواند این فرآیند را کندتر کند و از افزایش وزن جلوگیری کند.

آیا برای جلوگیری از چاقی باید قند کمتری مصرف کرد؟

با کاهش مصرف قند و جایگزینی آن با منابع پروتئینی و فیبری، می‌توان از افزایش وزن و چاقی جلوگیری کرد. انتخاب مواد غذایی با شکرهای ساده، مصرف میوه‌ها و سبزیجات به عنوان منابع شکر طبیعی و مصرف غلات کامل به جای محصولات آرد سفید و نان سفید نیز می‌تواند به کاهش مصرف قند و کنترل وزن کمک کند.

آیا شکر باعث افزایش چاقی شکمی می‌شود؟

مصرف بیش از حد قند و شکر می‌تواند باعث افزایش چربی شکم شود. زمانی که قند مصرف می‌شود، سطح قند خون افزایش پیدا می‌کند و بدن انسولین ترشح می‌کند تا قند را به داخل سلول‌ها انتقال دهد. اگر سلول‌ها نیاز کافی به این قند را نداشته باشند، انباشته می‌شود و به صورت چربی در اندام‌های مختلف بدن از جمله در ناحیه شکم ذخیره می‌شود،. بنابراین، مصرف بیش از حد شکر می‌تواند منجر به چاقی شکمی شود.

نام و نام خانوادگی
شماره تماس
پیام
فرم‌ها با موفقیت ثبت شد!
لطفا دوباره امتحان کنید!

بیشتر بخوانید: راهکارهای درمان چاقی شکمی

چرا تاثیر قند در چاقی بدتر از چربی است؟

تاثیر قند در چاقی بدتر از چربی است زیرا مصرف بیش از حد قند می‌تواند به چندین راه اصلی برای افزایش وزن و چاقی منجر شود:

افزایش سطح قند خون: مصرف بیش از حد قند باعث افزایش سطح قند خون و تحریک ترشح انسولین (هورمونی که موجب برداشتن قند از خون و ذخیره کردن آن به صورت چربی می‌شود)خواهد شد.

انباشتن چربی: افزایش ترشح انسولین به دنبال مصرف قند، باعث انباشتن قند در سلول‌ها و تبدیل آن به چربی می‌شود که باعث افزایش وزن و چاقی می‌شود.

افزایش اشتها: مصرف بیش از حد قند می‌تواند باعث افزایش اشتها شده و مصرف کالری بیشتر را بیشتر می‎کند که در نتیجه منجر به افزایش وزن می‌شود.

افزایش کالری: قندها دارای مقدار زیادی کالری هستند و مصرف بیش از حد آنها می‌تواند منجر به مصرف کالری بیشتر و در نتیجه افزایش وزن شود.

به همین دلیل، تاثیرات قند بر روی افزایش وزن و چاقی بدتر از چربی است.

آیا می‌توان با وجود مصرف قند،چربی را کاهش داد؟

اگر در رژیم غذایی خود از انواع قندهای سالم استفاده کنید می‌توانید قند مصرف کنید اما همچنان حجم چربی‌های بدن را کاهش دهید. منابعی از قندهای پیچیده مثل میوه‌ها، سبوس‌ها، غلات کامل، سبزیجات و لبنیات کم چرب استفاده کنید. حتما به اندازه مصرف قند توجه کنید و مقدار آن را کنترل کنید تا از افزایش وزن و چاقی جلوگیری شود. ترکیب مصرف قند با مواد دیگری مانند پروتئین و فیبر می‌تواند باعث کنترل بهتر قند خون و احساس سیری بیشتر شود. در همه موارد، مهمترین نکته این است که رژیم غذایی خود را متعادل و متنوع نگه دارید و مصرف قندها را در چارچوب رژیم غذایی سالم و منظم خود در نظر بگیرید.

چگونه میزان قند را در رژیم غذایی خود به حداقل برسانیم؟

از آنجا که سه چهارم غذاهای بسته بندی شده حاوی قند اضافه شده است، ممکن است داشتن یک رژیم غذایی سالم غیرممکن به نظر برسد. اما به راحتی می توان با ایجاد این تغییرات به راحتی مقدار شکر اضافه شده در رژیم خود را کاهش داد:

 بر روی یک رژیم غذایی سالم تمرکز کنید

قندهای مضر بسیاری در غذاهای بسته بندی شده و فرآوری شده وجود دارند بنابراین از مصرف آن‌ها خوداری کرده و سعی کنید قند را به طور طبیعی از کربوهیدرات ها، سبزیجات، میوه ها، غلات کامل و منابع لبنی کم چربی دریافت کنید.

از مصرف نوشیدنی های شیرین خودداری کنید

قندهای مایع مضرتر از منابع جامد هستند زیرا به سرعت در جریان خون جذب می‌شوند و آسیب بیشتری به بدن وارد می کند.

پس از مصرف قند مایع، کبد تلاش می کند تا با سرعت آن را تجزیه کند که باعث می شود قند در خون سریع تر جریان پیدا کند. بنابراین مایعات قندی به عنوان چربی در بدن ذخیره می شود. در نتیجه وزن افزایش یافته و خطر چاقی ، دیابت و سایر مشکلات نیز افزایش پیدا می‌کند.

سعی کنید آب بیشتری بنوشید. آب تنها مایعی است که بدن واقعاً به آن نیاز دارد. نوشیدن سودا ، آب میوه ، نوشیدنی های انرژی زا و سایر نوشیدنی های شیرین شده با شکر را متوقف کنید.

مصرف قندهای جامد را محدود کنید

قندهای جامد نیز بسیار مضر هستند. آنها با مواد دیگر مخلوط شده و در بدن با سرعت کمتری جذب می شود. قندهای جامد در بسیاری از غلات صبحانه، غلات تصفیه شده مانند نان یا ماکارونی سفید، میوه ها و سبزیجات کنسرو شده، کیک، کلوچه، محصولات لبنی شیرین و دسرها وجود دارد.

بسیاری از مواد غذایی با عنوان، میزان (قند کم) یا با (بدون شکر)، در فروشگاه های مواد غذایی وجود دارد. شاید خیلی سخت باشد که محصولات بسته بندی شده را کاملاً از رژیم غذایی خود حذف کنید، اما می توانید مواد غذایی با قند پایین را جایگزین کنید.

خواندن برچسب های مواد غذایی قبل از مصرف

خواندن برچسب های مواد غذایی یکی از بهترین روش ها برای کنترل میزان قند آن است. این روزها بیشتر از کلمات (قند) در لیست مواد تشکیل دهنده و کلمات (بدون قند اضافه شده) را روی برچسب مواد غذایی مشاهده می کنید. در بسته بندی مواد غذایی 60 نام مختلف شکر وجود دارد. اگر بتوانید این موارد را تشخیص دهید، می توانید مصرف قند را به سهولت کاهش دهید ما

  • شکر قهوه ای
  • کنسانتره های آب میوه
  • شربت ذرت با فروکتوز بالا
  • عسل
  • قند وارونه
  • عصاره مالت
  • ملاس

نتیجه گیری

مصرف بیش از حد قند می‌تواند یکی از عوامل اصلی افزایش وزن و چاقی باشد. قندها، با افزایش سطح قند خون و ترشح انسولین، باعث انباشتن چربی در سلول‌های چربی می‌شوند و به افزایش وزن منجر می‌شوند. بنابراین، کنترل مصرف قند و انتخاب منابع سالم از قندهای طبیعی در کاهش خطر افزایش وزن و چاقی موثر باشد. همچنین، ترکیب قندها با مواد دیگری مانند پروتئین و فیبر می‌تواند به کنترل بهتر قند خون و احساس سیری کمک کند. از این رو، برای حفظ وزن مناسب و رژیم غذایی سالم، مهم است مصرف قندها را با دقت کنترل کرده و رژیم غذایی متنوع و تعادل‌دهنده داشته باشیم.

مطالب مرتبط
یک پاسخ
  1. سلام
    متاسفانه بنده همراه با چایی شکر خیلی مصرف میکنم
    مادرم مدام میگفت پسرم اینقدر شکر نخور میمیری ، و من گوشم بدهکار نبود که نبود
    یه روز به سرم زد محاسبه کنم روزی چقدر شکر میخورم
    یک ترازوی کوچک داشتم
    هربار که چایی میخوردم ، قبل از اینکه شکر را بریزم داخل آن اول وزن میکردم بعد میریختم ،
    وقتی با آن ترازو محاسبه کردم و مجموعا همه را جمع زدم ، خودم شوکه شدم
    من روزانه 158 گرم شکر مصرف میکنم ، و واقعا متعجب هستم چطور تا الان زنده ماندم
    لازم به ذکر است که بنده نه صبحانه میخورم ، نه شام ، تنها روزی یک وعده غذا میخورم ، فقط ناهار میخورم
    البته صبحها و شبها خیلی گرسنه‌ام میشود ولی گرسنگی را طاقت میاورم و هیچ چیزی نمیخورم تا وقت ناهار شود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 + 7 =