رژیم غذایی مدیترانه ای یک رژیم غذایی با الهام از عادات غذایی از اسپانیا، ایتالیا و یونان در دهه 1960 می باشد. جنبه های اصلی این رژیم شامل مصرف نسبتاً زیاد روغن زیتون، حبوبات، غلات تصفیه نشده، میوه ها و سبزیجات، مصرف متوسط تا زیاد ماهی، مصرف متوسط لبنیات بیشتر به عنوان پنیر و ماست، مصرف کم گوشت (گوشت های غیر ماهی) ، محصولات روغن زیتون است. یک فاکتور بهداشتی بالقوه برای کاهش مرگ و میر ناشی از همه ی علت های خطر بیماری های مزمن مورد بررسی قرار گرفته است. رژیم غذایی مدیترانه ای در مطالعات مشاهده ای با کاهش مرگ و میر ناشی از تمام علل همراه است. شواهدی وجود دارد که که رژیم غذایی مدیترانه ای خطر بیماری قلبی و مرگ زودرس را کاهش می دهد.
اگر چه در یک بررسی در سال 2019 مشخص شد که این شواهد از کیفیت پایینی برخوردار بوده و نامشخص است. انجمن قلب آمریکا و انجمن دیابت آمریکا رژیم مدیترانه ای را به عنوان یک الگوی غذایی سالم توصیه می کنند که باعث می شود که خطر بیماری های قلبی و عروقی و دیابت نوع دو کاهش یابد.
این نوع رژیم غذایی ممکن است که به کاهش وزن افراد چاق کمک کند. رژیم غذایی مدیترانه ای یکی از سه رژیم غذایی سالم است که در دستورالعمل های رژیم غذایی ایالت متحده از سال 2015 تا 2020 همراه با رژیم غذایی گیاه خواری و دش توصیه می شود.
رژیم مدیترانه ای به عنوان یک توصیه تغذیه ای با روش های فرهنگی ای که یونسکو در سال 2010 تحت عنوان رژیم غذایی مدیترانه ای در فهرست نماینده میراث فرهنگی بشریت ذکر کرده است متفاوت است. مجموعه ای از مهارت ها، دانش ها، آیین ها، نماد ها و سنت ها درباره محصولات، برداشت، ماهیگیری، دام داری، حفاظت، فرآوری، پخت و پز و به ویژه در تقسیم مصرف مواد غذایی همه ی این موارد به عنوان یک مجموعه خاص در الگوی این نوع رژیم غذایی مطرح هستند که حامیان مالی آن ها شامل کرواسی، قبرس، یونان، ایتالیا، اسپانیا، مراکش و پرتقال هستند.
اثرات سلامتی رژیم غذایی مدیترانه ای
یک بررسی در سال 2017 شواهدی را نشان داد که انجام یک رژیم مدیترانه ای می تواند منجر به کاهش خطر بیماری های قلبی و عروقی، بروز سرطان و دیابت و مرگ زود رس شود.
یک بررسی در سال 2018 نشان داد که استفاده از رژیم غذایی مدیترانه ای ممکن است باعث بهبود وضعیت سلامتی مانند کاهش خطر بیماری های غیر واگیر، کاهش هزینه های کلی زندگی و کاهش هزینه های مراقبت های بهداشتی ملی شود.
یک بررسی در سال 2016 کاهش وزن مشابه رژیم های دیگر را نشان داد. دستورالعمل های ملی 2015 تا 2020 ایالت متحده با ایجاد الگوی غذایی سالم به سبک مدیترانه ای، الگو های رژیم مدیترانه ای و نتایج مثبت آن را مورد ارزیابی و انعکاس قرار داد.
این الگوی غذایی سالم به سبک ایالات متحده طراحی شده اما حاوی میوه ها و غذاهای دریایی بیشتر و لبنیات کمتر است.
برای دریافت رژیم غذایی مدیترانه ای، انتخاب یک مشاوره تغذیه زبردست و ماهر می تواند بسیار کمک کننده باشد. برای دریافت مشاوره و راهنمایی در خصوص رژیم مدیترانه ای، می توانید به خانم دکتر مدعی نما مراجعه نمایید. برای دریافت وقت مشاوره می توانید با شماره های 22792439 -22792458- 021 تماس حاصل نمایید. همچنین می توانید از اینستاگرام دکتر مدعی نما دیدن فرمایید.
بیماری های قلبی و عروقی
رژیم مدیترانه ای از جمله الگو های رژیم غذایی است که ممکن است
خطر بیماری های قلبی و عروقی را کاهش دهد. در یک بررسی از سال 2013 شواهد محدودی نشان می دهد که این رژیم غذایی بر عوامل خطر زا قلبی_عروقی تاثیر مثبت دارد. یک متا آنالیز در سال 2013 رژیم های غذایی مدیترانه ای، گیاه خواران، گیاه خواران با شاخص گلیسیمی پایین، کربوهیدرات کم، فیبر بالا و پروتئین بالا را با رژیم های کنترل مقایسه کرد. این تحقیق نتیجه گرفت که این نوع رژیم کم کربوهیدرات، شاخص گلیسمی پایین و پروتئین در بهبود شاخص های خطر بیماری قلبی و عروقی و دیابت موثر هستند. در حالی که شواهد محدودی در مورد تاثیر رژیم غذایی گیاهی در کنترل قند خون و سطح چربی وجود دارد.
بی ارتباط با کاهش وزن
به هر حال بررسی های ما در مورد این مساله در اوایل سال 2016 با احتیاط بیشتری انجام شده است. نگرانی ها در خصوص کیفیت بررسی های سیستماتیک قبلی که تاثیر این نوع رژیم غذایی را روی عوامل خطر بیماری های قلبی و عروقی بررسی می کنند مطرح شده است. تحقیقات استاندارد شده دیگری هم هست که لازم به نظر می رسد و شواهد در زمینه پیشگیری احتمالی بیماری های قلبی و عروقی توسط این نوع رژیم غذایی بسیار محدود و متغیر بوده است.
بررسی های انجام شده در سال 2016 تا 2017 به نتایج مشابهی در مورد توانایی این رژیم در کاهش خطر فشار خون بالا و سایر بیماری های قلبی و عروقی رسیده است.
این نوع رژیم از نظر چربی اشباع کم و مقادیر زیادی چربی اشباع نشده دارد و فیبر غذایی کم است و یک عامل احتمالی هم اثرات احتمالی روغن زیتون را هم در رژیم غذایی برای سلامتی است حاوی چربی های اشباع نشده به ویژه اسید اولئیک است که به دلیل مزایای بالقوه سلامتی آن تحت تحقیقات بالینی است. در واقع این متا آنالیز در سال 2014 به این نتیجه رسیده است که مصرف زیاد روغن زیتون با کاهش خطر مرگ و میر ناشی از همه دلایل، حوادث قلب عروقی و سکته مغزی همراه است. درحالی که اسید های چربی اشباع نشده مدیترانه ای را به عنوان یک الگوی غذایی سالم می شمارد که می تواند خطر را کاهش دهد.